Mykoplasma

Mykoplasmabakteeri aiheuttaa hengitystietulehduksia siipikarjalle. Kanat ja kalkkunat ovat herkkiä Mycoplasma gallisepticum -tartunnalle.

 

Oireet

Tauti voi esiintyä akuutissa tai kroonisessa muodossa. Taudin akuutti muoto ilmenee hengitystieinfektiona varsinkin nuorissa linnuissa. Taudin krooniselle muodolle tunnusomaista ovat ylempien hengitysteiden oireet kuten nuha ja aivastelu, silmätulehdukset, poskionteloiden tulehdus erityisesti kalkkunoilla sekä muninnan lasku jalostus- ja munintakanaloissa.

Leviäminen

Mykoplasmatartunta leviää sekä infektoituneen munan sisällä että linnusta toiseen suoran kosketuksen, eritteiden, välineiden kuljetuslaatikoiden ja ihmisten välityksellä. Kaiken ikäiset kanat ja kalkkunat ovat alttiita tartunnalle. Mykoplasmatartunnan seurauksena muodostuneet vasta-aineet eivät suojaa taudilta eivätkä estä sen leviämistä.

Vastustaminen

Mykoplasmatartuntaan ei ole hoitoa, ja lintu voi jäädä taudin kantajaksi koko eliniäkseen. Mykoplasmat tuhoutuvat kohtalaisen herkästi elimistön ulkopuolella, mutta niiden on todettu säilyvän eritteissä useita viikkoja. Mykoplasmat ovat herkkiä tavanomaisille desinfektioaineille.

Esiintyminen Suomessa ja muualla

Mycoplasma gallisepticum -tartuntaa on todettu Suomessa 1988 tuotantosiipikarjassa  ja 2015 harrastesiipikarjassa. Tartunta on yleinen Euroopassa ja sitä esiintyy myös Ruotsissa harrastesiipikarjassa, mutta ei tuotantosiipikarjassa.

Lähde: http://www.evira.fi/