Lintuinfluenssaa löytyi merikotkasta

11.2.2017

Eviran tiedote 10.2.2017.

Lintuinfluenssaa löytyi merikotkasta Eurajoella – rajoitusvyöhykkeet jatkossa harkinnanvaraisesti

Eurajoella, Satakunnassa on varmistunut Suomen 14. lintuinfluenssatapaus. Kuolleena löydetystä merikotkasta todettiin korkeapatogeeninen eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttava H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira arvioi jatkossa tapauskohtaisesti, perustetaanko rajoitusvyöhyke luonnonvaraisissa linnuissa todetun korkeapatogeenisen lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi.

Merikotka löydettiin Iso Ylistenjärveltä 28. tammikuuta, ja se oli ollut löytöhetkellä kuolleena jo pidemmän aikaa. Evira ei perusta rajoitusvyöhykettä merikotkan löytöpaikan ympärille. Eurajoella ei arvioida olevan sen suurempaa lintuinfluenssan leviämisvaaraa kuin Lounais-Suomessa yleisesti. Alueen siipikarjatiloilla ei ole havaittu lintuinfluenssaan viittaavia oireita.

Epidemian aikana lintuinfluenssan esiintymisestä ja leviämisestä kertyneen kokemuksen perusteella Evira arvioi jatkossa tapauskohtaisesti rajoitusvyöhykkeiden perustamisen. Rajoitusvyöhykkeen toimenpiteillä pyritään tehostetusti estämään lintuinfluenssan leviäminen luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja vyöhykkeen ulkopuolelle. Jatkossa vyöhyke perustetaan, jos sillä arvioidaan olevan oleellista vaikutusta lintuinfluenssan leviämisen estämisessä.
 

Tartuntavaara edelleen suuri

Lintuinfluenssan tartuntavaara on edelleen suuri Suomessa. On tärkeää huolehtia siipikarjan sisälläpidosta ja muusta tilan tautisuojauksesta koko maassa. Siipikarjaan levitessään lintuinfluenssa aiheuttaisi suurta kuolleisuutta ja merkittäviä taloudellisia menetyksiä.

Lintuinfluenssa leviää helposti linnusta toiseen, minkä vuoksi sekä suorat että epäsuorat kontaktit luonnonvaraisiin lintuihin tulee pyrkiä estämään. Eläinsuojiin mentäessä ja sieltä poistuttaessa jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti, sillä linnut levittävät tautia myös eritteissään. Lintuinfluenssaepäilyistä tulee ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille.

Suomen ensimmäinen H5N8-tyypin lintuinfluenssatapaus todettiin marraskuussa. Tähän mennessä on todettu 13 lintuinfluenssatapausta luonnonvaraisissa linnuissa ja yksi tapaus Maarianhaminassa sijaitsevassa lintutarhassa. Siipikarjatartunnoilta on Suomessa toistaiseksi onnistuttu välttymään.

Lisätietoja:

Yksikönjohtaja Terhi Laaksonen, p. 040 159 5812