Merikotka kuoli lintuinfluenssaan Harjavallassa

30.12.2016

Merikotka kuoli lintuinfluenssaan Harjavallassa, alueelle rajoitusvyöhyke

Harjavallasta löytyneestä merikotkasta on todettu korkeapatogeeninen eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttava H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Taudin leviämisen ehkäisemiseksi Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on perustanut alueelle rajoitusvyöhykkeen. 

Merikotka löytyi jouluaatonaattona huonokuntoisena Harjavallan teollisuusalueelta, josta se vietiin paikallisen lintuharrastajan luo hoidettavaksi. Linnun kunto kuitenkin heikentyi ja se kuoli jouluaattona.

Merikotkan lintuinfluenssan varmistuttua korkeapatogeeniseksi Harjavaltaan on perustettu vähintään 10 kilometrin päähän linnun löytöpaikasta ulottuva rajoitusvyöhyke. Siipikarjan ja -tuotteiden siirtoja rajoitetaan vyöhykkeellä. Lisäksi kunnaneläinlääkäri tarkastaa rajoitusvyöhykkeellä sijaitsevia siipikarjan pitopaikkoja.

Korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttavaa H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on aiemmin löytynyt luonnonvaraisista linnuista Ahvenanmaalta, Nauvosta ja viimeksi reilu viikko sitten merikotkasta Raumalta. Merikotkien lisäksi tätä ärhäkkää tautia on todettu muun muassa tukkasotkista.
 

Rannikon pitopaikoissa suojaverkot käyttöön

Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa on todettu siipikarjatiloilla muun muassa Ruotsissa, ja tauti voi Suomessakin levitä pitopaikkoihin, sillä kanat ja kalkkunat ovat erittäin herkkiä luonnonvaraisten lintujen levittämälle H5N8-virukselle.

Luonnonvaraisten lintujen ja siipikarjan keskinäisten kontaktien estämiseksi siipikarja on pidettävä sisällä tai niiden ulkoilualue on suojattava riittävän tiheällä verkolla 1.12.2016–31.5.2017 maa- ja metsätalousministeriön asetuksen mukaisesti. Evira on nyt päivittänyt asetuksen tulkintaa siten, että mitään siipikarjaa ei tule pitää ulkona 75 kilometrin levyisellä rannikkokaistaleella ulottuen Kokkolasta Vaalimaalle ilman riittävän tiheää, sekä sivuilta että päältä peittävää suojaverkkoa. Evira on jo aiemmin suositellut lintujen haaskaruokinnan rajoittamista samalla alueella.

Linnut levittävät tautia myös ulosteissaan ja eritteissään. Lisäksi H5N8-viruksen on todettu säilyvän pitkään esimerkiksi vedessä. Lintuinfluenssan torjumiseksi siipikarjatiloilla on noudatettava tarkkaan tautisuojausta. Kanaloihin mentäessä jalkineet ja vaatteet pitää vaihtaa ja kädet pestä huolellisesti.

Nyt leviävä H5N8-tyypin lintuinfluenssavirus ei ole aiheuttanut ihmisten sairastumisia ja tartunnan riski ihmiselle on hyvin pieni. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Liisa Kaartinen, p. 040 554 2238 (eläintautien valvonta)
Yksikönjohtaja Tuija Gadd, p. 050 357 0328 (diagnostiikka)