Lintuinfluenssaa lintutarhalla Ahvenanmaalla

1.12.2016

Lintuinfluenssaa todettu maarianhaminalaisessa lintutarhassa

Ahvenanmaalla on löytynyt lintuinfluenssaa ensimmäistä kertaa lintujen pitopaikasta. Maarianhaminan lintutarhasta Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan toimitetuista riikinkukoista ja kanoista on todettu korkeapatogeeninen, eli korkeaa kuolleisuutta siipikarjassa aiheuttava H5-tyypin lintuinfluenssa. Taudin leviämisen ehkäisemiseksi lintutarhan ympärille perustetaan rajoitusvyöhyke.

Lilla Holmenin lintutarhasta löytyi viime viikonloppuna kuolleita riikinkukkoja ja sairastuneita kanoja. Ensioireiden jälkeen lintutarhassa sairastui useampia lintuja, joista osa on sittemmin kuollut. Loput lintutarhan kanat lopetetaan taudin leviämisen estämiseksi. Tilanneselvitys lintutarhan häkkilinnuista on vielä kesken.

Lintuinfluenssan varmistuttua korkeapatogeeniseksi Evira perustaa Maarianhaminaan vähintään 10 kilometrin päähän Lilla Holmenin saarelta ulottuvan rajoitusvyöhykkeen. Sen sisäpuolella olevilla siipikarjatiloilla tehdään tarkastuksia ja siipikarjan sekä siipikarjatuotteiden siirtoja alueella rajoitetaan.

Viruksen tyypitys on vielä Evirassa kesken. Jatkotutkimuksissa varmistuu, kantoivatko kuolleet tarhalinnut H5N8-tyypin lintuinfluenssaa, jota on Ahvenanmaalla todettu luonnonvaraisissa tukkasotkissa.

Korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on todettu lokakuun lopusta lähtien useissa Euroopan maissa sekä luonnonvaraisissa linnuissa että siipikarjatiloilla. Viimeksi Ruotsissa ja Alankomaissa jouduttiin lopettamaan siipikarjaa lintuinfluenssatartuntojen vuoksi. 
 

Lintuinfluenssaepäilyistä ilmoitettava eläinlääkärille

Lintuinfluenssaan viittaavista oireista siipikarjassa tai luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Evira kehottaa välttämään kuolleiden lintujen koskettamista ilman suojakäsineitä ja jättämään tarvittavien näytteiden lähettämisen virkaeläinlääkärille.

H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä tarttuneen ihmiseen, ja tartunnan riski ihmiselle on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hyvin pieni. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lintuinfluenssa ei tartu ihmiseen elintarvikkeiden, kananmunien ja siipikarjanlihan välityksellä, kunhan huolehtii asianmukaisesta ruoan valmistuksesta ja lämmityksestä.

Lintuinfluenssan leviämisen ehkäisemiseksi siipikarja on määrätty pidettäväksi sisällä joulukuun alusta toukokuun loppuun saakka. On tärkeää, että siipikarjatiloilla noudatetaan tautisuojausta, sillä H5N8-tartunta voi levitä siipikarjaan paitsi suorassa kontaktissa, myös välillisesti esimerkiksi viruksen saastuttamien kenkien ja vaatteiden mukana.

Lisätietoja:

Yksikönjohtaja Terhi Laaksonen, Evira, p. 040 159 5812 (eläintautien valvonta)
Erikoistutkija Niina Tammiranta, Evira, p. 040 489 3377 (diagnostiikka)
Neuvotteleva virkamies Katri Levonen, MMM, p. 0295 162 385 (lainsäädäntö)